Wat is keramiek?

Wat is keramiek?

Wat is keramiek, dat is een uitstekende vraag. Keramiek komt van het Griekse woord ‘keramos’, wat leem betekent. Leem werd gebruikt door pottenbakkers om voorwerpen zoals tegels te maken. Keramiek wordt tegenwoordig gebruikt voor voorwerpen die zijn gemaakt van klei. Het productieproces van keramiek bestaat uit het bewerken van klei en andere materialen, het vormgeven, het drogen, het bakken en het afwerken. Keramiek is enorm duurzaam. Het materiaal verliest haar prachtige uitstraling zelfs na tientallen jaren niet. Keramische stenen zijn daarnaast nagenoeg onderhoudsvrij, bestand tegen alle weersomstandigheden en blootstelling aan ultraviolette straling. 

Afbeelding van klei voor de pagina wat is keramiek

Van robuuste klei naar een prachtige tegel.

Een keramische tegel kent een flink productieproces. Dit valt ook wel terug te zien in de prachtige tegels. Bekijk ons aanbod aan keramische tegels.

Hoe wordt keramiek gemaakt?

In het eerste stadium worden grondstoffen zoals klei, zand en veldspaat voorbereid op het productieproces. Deze grondstoffen worden vervolgens gemalen met een breker en verpoederd. Het verpoederde materiaal wordt gemengd met water, waarna het een kneedbaar mengsel wordt.

Nadat het mengsel gereed is wordt het in de gewenste vorm gegoten. Dit gieten gebeurt middels het gebruik van een mal. Het mengsel wordt onder hoge druk in een mal gegoten. Hierna wordt het mengsel gedroogd in een daarvoor bestendige ruimte. In dit soort ruimtes wordt de vochtigheid gecontroleerd. Wanneer dit keramische mengsel in de droge lucht wordt achtergelaten, begint het buitenoppervlak namelijk te barsten. Hierna worden de stenen verwarmd in een gloeiendhete oven. In dit proces dient de temperatuur geleidelijk worden opgehoogd. Als laatste worden de keramische tegels gelaagd middels een glazuurlaag. Dit wordt gedaan om het uiterlijk te verfraaien en de gladheid en de waterdichtheid van keramiek te vergroten. Hierna kunnen optioneel patronen en kleuren worden toegevoegd aan de keramische tegels. 

Wat is het keramiek dat PerfectStone aanbiedt?

PerfectStone biedt veel verschillende keramische tegels aan. Deze tegels zijn vervaardigd op de zojuist gepresenteerde manier. Deze tegels zijn met zorg en aandacht geproduceerd. Heeft u vragen over onze keramische tegels, of is het nog niet helemaal duidelijk wat keramiek precies is? Neem dan contact met ons op.

  • © 2023 PerfectStone
Website realisatie door Pixel Creation